søndag, september 02, 2012

Jeg reiser!

Nesten hver dag. Noen ganger flere ganger per dag. Og noen ganger tar det liksom litt tid før reisen kommer skikkelig i gang. Andre ganger går ting nesten som uten problemer. Men når man reiser med NSB går ikke reisen alltid som planlagt. Eller på skinner? Det hender at det liksom blir litt vanskelig. Da tenker jeg at med reisekort fra NSB burde det vært mulig å få noen tilvalg, eller opsjoner om du vil. Ting som tålmodighet, frokost eller varm mat, ekstra hyggelig konduktør og godt humør til alle ombord. Ikke for det. Det burde kanskje vært standard tilbehør til enhver NSB bilett.

For det er ikke alltid så lett å reise med NSB. Det er litt vanskelig å forklare liksom. Men det er ikke alltid at tog, bemanning, signalanlegg og skinner vil samarbeide. Kan jo lure på hvorfor. Det er ikke noe nytt de driver med de som jobber med tog og jernbane i norge. Det bare virker liksom som om noen prøver å gjøre ting de ikke kan. I hvert fall innimellom.

Det virker ikke alltid som om de som liksom skal drive med tog og jernbane i norge engang har satt sine ben i et tog. Eller på en jerbanesville. Ihvertfall har de ikke vært ombord i et FLIRT tog på en vanlig hverdag. For da er det nemlig ikke mye plass. Særlig ikke når det annonseres at "Toget på Vestfoldbanen, kjører i dag med redusert kapasitet.". Da blir det ståplass og fortvilelse over nytt og flott materiell. Og om det hadde vært et ledig sete, er det ikke gitt at jeg hadde fått plass på det. De er nemlig smale. Veldig smale. Ikke det at jeg er så stor gutt, men jeg har litt skuldre. En skulder på hver side til og med. Blir sittende med de brede skuldrene mine langt inn i komfortsonen til mine medpassasjerer. En medpassasjer på hver side hvis jeg er ekstra heldig. På den annen side har ikke jeg så mye igjen av min egen komfortsone heller. Minner mer om et overtramp inn i intimsonen min faktisk. Særlig hvis det er gutter som er langt større enn hva jeg er. Gutter som omtaler seg selv som "Skikkelige Mannfolk!".

Jeg kan jo innrømme det med en gang. Jeg har ingen erfaring med det å drive jernbane eller tog. Ikke i Norge, og ikke i noe annet land. Det jeg har erfaring med er å være passasjer. Og det er kun den erfaringen jeg legger til grunn. Slik det er å være passasjer i dag, er det ikke lett. Informasjon er ikke entydig. Rutetider er veiledende. Tog personalet for det meste hjelpsomme, men også de er av og til helt uten relevant informasjon. Og togene er ikke alltid ment for passasjerer. I hvert fall ikke så mange som det av og til er ombord.

Kort fortalt er jeg en novice som gjør et forsøk på å reise med jernbane flere ganger hver uke. En periodevis oppgitt pendler. Og i morgen begynner vi på en ny uke. En uke uten de helt store forventningene til NSB og Jernbaneverket. Man vet liksom aldri når det skjer noe med tog, personell eller annet materiell.

Jeg ønsker meg god reise! Og til deg? En riktig god uke.

Ingen kommentarer: